Kalde Sıralaması veya Kildani
Dünya’dan baktığımızda gezegenlerin dönüş hızları doğrultusunda sıralanan sistemin adıdır. Buna göre en hızlı transit eden yani Zodyak etrafındaki turunu en hızlı tamamlayan ışık veya yansıtıcı Ay birinci sırada yer alır. Sonrasında sırasıyla Merkür, Venüs, Güneş, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton gelir. En dışta yer alan gezegen daima borusunu öttüren gezegendir.
Hakan Kırkoğlu internet sitesinde şöyle yazmış: Kalde düzeni Gezegenlerin Kalde sıralaması şöyledir: Satürn, Jüpiter, Mars, Güneş, Venüs, Merkür ve Ay. Bu düzen gezegenlerin hareket hızlarına göredir. En ağır olan Satürn en üsttedir. Bu düzen özellikle gezegen saatleri hesaplamasında kullanılır.
Yine haritalarla ilgili günlük, haftalık, aylık veya yıllık yorumlamalar yapılırken aralarındaki açı hiyerarşisine dikkat edilir. Natal harita yorumu da transit harita yorumu da bu şekilde işleyecektir.
Unutmayın ki her zaman açıyı hızlı olan gezegen başlatır.
Örneğin Mars Merkür 90lık açısı söylemi yanlıştır. Merkür daha hızlı hareket eden gezegen olduğu için Merkür Mars 90lık açısı tabiri doğru olacaktır.
Yine Satürn Güneş karşıtlığı söylemi yanlış olacaktır. Güneş daha hızlı transit ettiği için açıyı başlatan gezegen veya ışık Güneş olacaktır. Güneş Satürn karşıt açısı söylemi doğrudur.
Veya gündemimizde yaşadığımız kavuşumdan örnek verelim. Mars daha hızlı olduğu için Zodyak çemberinde Neptün’ü yakaladı ve aralarında kavuşum açısı yaşandı. Burada Neptün Mars kavuşumu yazmak veya söylem haline getirmek doğru olamayacaktır. Çünkü Mars Neptün’den daha hızlı hareket ettiği için Mars Neptün kavuşumu denilmesi doğrudur.
Yiğithan Akman/Astrolog